Uzmanlar sudaki mikroplastiklerin basit bir yöntemle yok olabileceğini öne sürüyor

Euronews’te yer alan habere göre; Guangzhou Tıp Üniversitesi ve Jinan Üniversitesi’nden bir ekip, farklı mineral yoğunluklarına sahip sulara mikroplastik ve nanoplastik ekledikten sonra bu suları beş dakika boyunca kaynattı. Sonuçlar, suyun sertliğine bağlı olarak mikroplastiklerin ciddi oranda azaldığını ortaya koydu.

Environmental Science & Technology Letters dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, kaynatma işlemi yumuşak sularda NMP oranını yüzde 25 azaltırken, çok sert sularda bu oran yüzde 90’a kadar çıkıyor. Yani su ne kadar sertse, kaynatmanın etkisi de o kadar yüksek.

Araştırmacılar, su ısıtıldığında içinde bulunan kalsiyum karbonat gibi minerallerin kireç oluşturduğunu ve bu kireçlerin küçük plastikleri çevreleyerek hapsedebildiğini düşünüyor. Bu nedenle, kaynamış suda oluşan tortular mikroplastikleri fiziksel olarak tutabiliyor.

Çalışmada, suyun kaynatılması kadar, kireçle birlikte oluşan mikroplastiklerin filtrelenmesi de önemli bir adım olarak gösteriliyor. Bu yüzden, plastik olmayan su ısıtıcıları ve paslanmaz çelik filtrelerin kullanımı öneriliyor.

Araştırmanın başyazarlarından biyomedikal mühendisi Zimin Yu, bu yöntemin evde uygulanabilir olduğunu ve insanların musluk suyundaki mikroplastiklere maruziyetini azaltabileceğini belirtiyor.

Mikroplastiklerin insan sağlığına olası etkileri son yıllarda daha fazla araştırılmaya başlandı. Atardamarlarda bulunan mikroplastiklerin kalp krizi ve felç riskini artırabileceği yönünde bulgular var. Bir başka çalışmada ise demans hastalarının beyinlerinde daha yüksek mikroplastik oranları tespit edildi. Ancak bu bulgular nedensellik göstermiyor; sadece iki grup arasındaki farklara dayanıyor.

Araştırma ekibi, kaynar su yönteminin diğer yapay maddeler için de etkili olup olmadığını görmek adına daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Sonuç olarak, bu basit yöntemin içme suyundaki zararlı parçacıkları azaltmak için pratik bir çözüm olabileceği, ancak etkinliğinin suyun kalitesine göre değişebileceği ifade ediliyor.

Related Posts

Kuzey Amerika’nın alt kısmı yavaş yavaş Dünya’ya doğru eriyor!

Kuzey Amerika’nın altına dalan Pasifik Okyanusu’ndaki tektonik plakanın, kratonik incelmeye neden olduğu teorisi üzerinde duruluyor.

6 metrelik dev robot Zyrex, hem Dünyayı hem de uzayı şekillendirmeye geliyor

Kaliforniya merkezli RIC Robotics, 6 metre yüksekliğindeki Zyrex robotuyla inşaat sektöründe devrim yapmaya hazırlanıyor. Bu teknoloji yalnızca şantiyeleri değil, gelecekte Ay ve Mars gibi gezegenlerdeki yapıları da şekillendirebilir.

Huawei Watch 5’ten büyük sızıntı: Tasarımı ve fiyatı ortaya çıktı

Huawei, yeni nesil premium akıllı saati üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Son dönemde çeşitli sertifikasyonlarda kendini gösteren Huawei Watch 5, şimdi büyük bir sızıntıyla tekrar ortaya çıktı. Renk seçenekleri, tasarımı ve küresel …

Epic Games’in yeni ücretsiz oyunu belli oldu: Peki haftaya ne var?

Steam‘e oranla halen uygun fiyat politikası ve ücretsiz oyunlarla ilgi çeken Epic Games Store, şu ana kadar çok sayıda kullanıcıyı platformuna çekmeyi başardı. Günümüzde ise, her hafta bir ya da iki farklı oyunu kullanıcılara ücretsiz olarak …

Arkeologlar gladyatörlerin aslanla savaştığını kanıtladı

Bir Roma gladyatörünün iskeletinde tespit edilen ısırık izleri, insan ile aslan arasındaki bir çarpışmanın ilk arkeolojik kanıtı olarak değerlendiriliyor

İnceliğiyle dikkat çekecek Galaxy S25 Edge’in fiyatı ortaya çıktı!

İnce tasarımıyla dikkat çeken Samsung Galaxy S25 Edge için geri sayım başladı. 22 Ocak’taki Galaxy Unpacked etkinliğinde ilk kez görücüye çıkan modelin teknik özellikleri, tanıtım tarihi ve fiyatı henüz resmiyet kazanmadı. Ancak son raporlar …