Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Alerjik reaksiyonlar, burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma, cilt döküntüleri ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Polenler, ev tozu akarları, evcil hayvanlar, bazı ilaçlar ve gıdalar gibi çeşitli alerjenler bu reaksiyonlara sebep olabilir.

Alerjik rinit, astım, ürtiker ve anjiyoödem gibi hastalıklar, sağlık ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Demirel, bahar alerjisinin burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırma ve kaşıntı gibi belirtilere yol açabileceğini belirtti.

Özellikle polenlerin bu alerjik reaksiyonların en büyük tetikleyicisi olduğuna dikkat çeken Demirel, sabah saatlerinde dışarıda bulunmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı. “Açık havada daha az zaman geçirilmeli ve eve dönüldüğünde kıyafetler değiştirilmelidir,” diyen Demirel, polenlerin elbiselere yapışabileceğini ekledi.

“Alerji solunum sistemini etkilerse alerjik astım riski artabilir”

Demirel, önleyici önlemlere ek olarak doktor kontrolünde ilaç ve burun spreyinin kullanılabileceğini belirtti. “Alerji belirtileri yetersizse immünoterapi tedavisi düşünülebilir,” dedi.

Alerjinin solunum sistemini etkilemesi durumunda alerjik astım gibi sorunların ortaya çıkabileceğine işaret eden Demirel, “Ciltte oluşan alerjik reaksiyonlar ürtiker gibi sorunlara yol açabilir. Besinler de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar da söz konusu olabilir,” şeklinde konuştu.

Demirel, alerji tanısının hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişinin detaylı bir şekilde incelenmesiyle başladığını ifade etti.

Hastanın maruz kaldığı olası alerjenler ve semptomlarının titizlikle analiz edildiğini belirten Demirel, “Alerji uzmanları, tanı koymak için deri testlerini uygular ve gerektiğinde kan testlerinden de yararlanabilir. Bu testler sayesinde hastanın hangi alerjenlere duyarlı olduğu belirlenir. Tanı netleştikten sonra kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır,” şeklinde konuştu.

Alerjik hastalıkların tedavisinde korunma önlemleri, ilaç tedavisi ve immünoterapi gibi üç temel ilkeye başvurulduğunu aktaran Demirel, alerjik hastalıkların nadiren ölümcül olduğunu belirtti. “Ancak alerjik reaksiyonlar ilaçlar, besinler, lateks, arı sokmaları gibi durumlarda anafilaksiye yol açabilir. Anafilaksi hızlı bir şekilde tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir, bu nedenle erken tanı ve tedavi hayati önem taşır,” uyarısında bulundu.

Related Posts

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Zayıflamak için tüketilen çaylara dikkat: Sağlığımızı tehdit ediyor

Bilinçsiz tüketilen bitkiler konusunda konuşan Diyetisyen Şükriye Eral, “Kontrolsüz tüketilen bitki çayları kalp ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir, fazla tüketimler zehir etkisi yapabilir. Diğer kullandığımız ilaçlarla, bitkilerle etkileşime girebilir” açıklamasında bulundu.

Kazakistan Sağlık Turizmi Fuarı

ALZ Kazakistan Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı Almatı’da başarıyla gerçekleştirildi

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.