Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Kırmızı Etin Sağlık İçin Önemi ve Doğru Pişirme Yöntemleri

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan kırmızı et, sağlıklı beslenme için önemli bir kaynak olsa da pişirme yöntemi sağlıklı olmayabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, eti kızartma veya kavurma gibi yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirmek yerine haşlama, fırınlama veya ızgara gibi yöntemlerle pişirmenin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Kızartma işlemi, etin içindeki yağın doymuş yağ oranını artırarak sindirimi zorlaştırabilir ve zararlı bileşikler oluşmasına yol açabilir. Etin yanında bol yeşillikli salata ve limonla tatlandırılmış sebzeler tüketmek de önemlidir.

‘Sindirim Sorunları İçin Önlem Alın’

Bayramda beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve artan kalori alımı sindirim sistemi üzerinde stres yaratabilir. Dyt. Aksoylu, sindirim sürecini kolaylaştırmak için yavaş yemek yemeyi, lokmaları iyice çiğnemeyi, porsiyonları küçültmeyi ve öğünleri gün boyunca yayarak mideye yüklenmemeyi öneriyor. Ayrıca bayramın yoğunluğundan uzaklaşmak için küçük yürüyüşler yapmak sindirim sistemi için faydalı olabilir.

‘Tatlı ve Hamur İşlerinde Dengeli Tüketim Önemli’

Dyt. Aksoylu, tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunuyor. Kontrolsüz tatlı tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve içerikli tatlıları tercih etmek, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olabilir ve kilo alımını engelleyebilir. Günde bir porsiyon tatlı tüketmek ve bu tatlıyı ana yemekten en az 2 saat sonra tüketmek sindirimi iyileştirebilir. Dengeli bir şekilde tatlı ve hamur işi tüketmek önemlidir.

Related Posts

Kazakistan Sağlık Turizmi Fuarı

ALZ Kazakistan Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı Almatı’da başarıyla gerçekleştirildi

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor.