Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Doğru Et Pişirme Yöntemleri ve Beslenme Önerileri

Sağlıklı bir şekilde et pişirmenin püf noktaları

Kırmızı et tüketmek doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğundan uzmanlar etleri sebzelerle pişirmeyi öneriyor. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yağlı kısımların ayrılmasına rağmen kırmızı etteki yağ oranının %20 olduğuna dikkat çekiyor. Kronik hastalıklar için yağsız ya da az yağlı etler tercih edilirken etlerin haşlama veya ızgara yöntemleriyle pişirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, etlerin E ve C vitamini içermediğini belirten Arslansoyu, etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Mangal keyfini sağlıklı hale getirin!

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda et pişirirken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin ette kanserojen maddelerin oluşmasına neden olduğuna dikkat çeken Arslansoyu, etlerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesinin sağlık açısından risk oluşturabileceğini belirtiyor. Etlerin harlı ateşte değil, yavaş ve düşük ateşte pişirilmesi gerektiğini vurgulayan diyetisyen, bu sayede kanserojen maddelerin oluşumunu engellemenin mümkün olduğunu söylüyor.

Marine edilmiş etler tercih edin!

Baharat ve otlarla marine edilen etlerin kanserojen madde oluşumunu azalttığını belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin pişirme öncesi hazırlanmasının önemini vurguluyor. Etlerin mangalda pişirilmeden önce marinasyon işleminden geçirilmesi gerektiğini belirten Arslansoyu, pişirme sonrası açığa çıkan maddelerin kanserojen olabileceğini aktarıyor. Ayrıca, mangal ve ızgaraların her kullanımdan sonra temizlenmesi gerektiğini hatırlatan diyetisyen, bu sayede oluşan zararlı maddelerin bir sonraki kullanımda etlere bulaşmasının önlenebileceğini belirtiyor.

Etleri dinlendirerek tüketin

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin kesim öncesi ve sonrası uyulması gereken hijyen kurallarına dikkat çekiyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda etlerin dinlendirilmeden tüketilmesinin mide rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini aktarıyor. Etlerin kesildikten sonra belirli sürelerle dinlendirilmesinin önemine vurgu yapan diyetisyen, etlerin doğru şekilde saklanması gerektiğini söylüyor. Çiğ ya da az pişmiş etlerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun şekilde buzdolabında saklanması ve dondurulması gerektiğini öneriyor.

Bayram günü için beslenme önerileri:

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şekerli tatlılar yerine süt ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını sebze ve salatalardan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına ziyaretlere gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Kazakistan Sağlık Turizmi Fuarı

ALZ Kazakistan Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı Almatı’da başarıyla gerçekleştirildi

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor.