Salmonella hangi gıdalardan bulaşır

Gıda Güvenliği ve Salmonella: Uzmanların İpuçları

İzmir’de kumpir yedikten sonra fenalaşan ve hastaneye kaldırılan bir kişinin, salmonella bakterisi nedeniyle hayatını kaybetmesi, gıda güvenliğini bir kez daha ön plana çıkardı. Ancak, bu bakterinin bulaşma şekilleri ve korunma yolları konusunda bilgi sahibi olmak, enfeksiyon riskini azaltabilir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar, bu konuda merak edilenleri anlattı.

Ali Acar

SALMONELLA NEDİR?

Salmonella, insan ve hayvan bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türüdür. Genellikle gıda kaynaklı ishal ve tifo hastalığına sebep olur. Bu bakteriler, çoğunlukla kontamine yiyecek veya su aracılığıyla vücuda girer. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar genellikle ani başlayan ateş, karın ağrısı, ishal ve mide bulantısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

NASIL BULAŞIR?

Salmonella bakterileri, çoğunlukla kontamine gıdalar aracılığıyla vücuda girer. Çiğ veya az pişmiş et, yumurta, kümes hayvanları ve süt gibi hayvansal ürünler genellikle bulaşma riski taşır. Bu nedenle, bu tür gıdaların tüketiminden önce iyi pişirilmesi önemlidir. Ayrıca, hijyen kurallarına uyulmaması durumunda, insanların dışkısıyla kirlenmiş objelere temas sonrası ellerin ağıza götürülmesiyle de bulaşabilir.

EN RİSKLİ GIDALAR

Salmonella genellikle hayvansal kaynaklı kontamine gıdalardan bulaşır. Özellikle çiğ veya az pişmiş yumurta, tavuk eti ve pastörize edilmemiş sütler, en riskli gıdalar arasındadır. Ayrıca, gübre ile kirlenmiş yeşil sebzeler ve iyi yıkanmamış meyve/sebzeler de bulaşma riskini artırabilir.

Salmonella enfeksiyonlarının belirtileri genellikle başlangıçta ateş, karın ağrısı, ishal ve mide bulantısı şeklindedir. Bu belirtiler genellikle bakterinin vücuda girmesinden sonra 6-72 saat içinde ortaya çıkar ve enfeksiyon genellikle 2-7 gün sürer.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

Salmonella enfeksiyonundan korunmanın en etkili yolu, gıdaları en az 65°C’de 5-6 dakika boyunca pişirmektir. Ayrıca, çiğ süt ve yumurta tüketiminden kaçınılmalı, pastörize veya kaynatılmış süt tercih edilmelidir. Yumurta ve çiğ yumurta içeren ürünler buzdolabında saklanmalı ve mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir.

Özellikle evcil hayvanlarla temas sonrası eller iyice yıkanmalı ve suyun güvenliği konusunda şüphe varsa, kaynatılarak içilmelidir. Evde, yemek hazırlarken dikkatli olunmalı, çiğ et ve sebzeleri ayrı tahtalarla kesilmeli ve eller sık sık yıkanmalıdır.

ÖNERİLER

Açıkta satılan yiyeceklerden kaçının ve hijyen kurallarına dikkat edin. Restoranlarda yemek yerken, yiyeceklerin hijyeninden emin olun ve gıdaların sağlıklı bir şekilde pişirildiğinden emin olun. Market alışverişlerinde dikkatli olun ve bozulabilir ürünleri son almaya özen gösterin.

Salmonella enfeksiyonları genellikle hafif seyirli olmakla birlikte, risk grubundaki bireyler için ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, hijyen kurallarına uymak ve gıda güvenliğine dikkat etmek hayati önem taşır.

Related Posts

Vatandaş zehirlendi, faturası aile hekimlerine kesildi!

Aile hekimliği yönetmeliği aile hekimlerini mağdur etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş – Elbistan’da bulunan termik santralde meydana gelen zehirlenme vakaları, halk sağlığını tehdit ederken, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği nedeniyle fatura yine aile hekimliği çalışanlarına kesildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Zayıflamak için tüketilen çaylara dikkat: Sağlığımızı tehdit ediyor

Bilinçsiz tüketilen bitkiler konusunda konuşan Diyetisyen Şükriye Eral, “Kontrolsüz tüketilen bitki çayları kalp ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir, fazla tüketimler zehir etkisi yapabilir. Diğer kullandığımız ilaçlarla, bitkilerle etkileşime girebilir” açıklamasında bulundu.

Kazakistan Sağlık Turizmi Fuarı

ALZ Kazakistan Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı Almatı’da başarıyla gerçekleştirildi

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.